ΦΩΣΤΗΡΑΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ:


  • Ο ΦΩΣΤΗΡΑΣ είναι ο επαναστάτης του Ελληνικού ποδοσφαίρου!
  • Όταν οι άλλοι έσκυβαν το κεφάλι τους, στις πανίσχυρες ομάδες του ΠΟΚ (ΟΣΦΠ, ΠΑΟ ΑΕΚ), ο Φωστηράκος, η ομάδα των προσφύγων του Ταύρου, που ζούσαν σε παράγκες, όρθωνε το ανάστημα του, και ΝΙΚΟΥΣΕ τους μεγάλους, την εξουσία του ποδοσφαίρου.
  • Ήταν ο φονέας των γιγάντων, τίτλο που καμία ομάδα δεν έχει, παρά μόνο αυτός, ο μέγας ΦΩΣΤΗΡ
  • Ο ΦΩΣΤΗΡΑΣ ανέδειξε μεγάλες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες, από τονΜπέμπη, τον Γιαλαμπίδη, τον Δειμέζη (έρχεται ακόμα στο γήπεδο, μαζί και ο Βολίκας) και το Αιδινιώτη, μέχρι τον Ελευθεράκη.
Αλλά το μεγαλείο αυτής της ομάδας, δεν είναι στους παίχτες.
Είναι στον συμβολισμό, των επιτυχιών της.
Ξέρεις τι είναι, να είσαι μικρό παιδί, να κυνηγάνε οι Ασφαλίτες τον πατέρα σου σαν αριστερό, να βλέπεις τις μεγάλες ομάδες, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ σε ''χαρτάκια'' και να έρχεται η ομάδα σου, η ομάδα της φτώχειας, της προσφυγιάς και των μεροκαματιάρηδων, αριστερών στην πλειοψηφία και να λέει:
  • ''Εγώ μπορώ να σε νικήσω'';
Και να βλέπεις τα καραβάνια των  Σφαγιωτών, να κατεβαίνουν την χωμάτινη τότε οδό Θράκης, ερχόμενοι από το γήπεδο του Πανιωνίου, όπου ο ΦΩΣΤΗΡΑΣ νίκησε τον Ολυμπιακό;
Διαμορφώνεις μια προσωπικότητα που λέει ''όλα μπορούν να γίνουν''.
  • Και αντιμετωπίζεις μετά τις προκλήσεις της ζωής, σαν να έχεις μπροστά σου τον Ολυμπιακό.
  • Αντιμετωπίζεις την Χούντα, σαν να έχεις μπροστά σου τον Παναθηναικό.
  • Αντιμετωπίζεις τις αρρώστιες σου, σαν να έχεις μπροστά σου την ΑΕΚ.
Και αυτή την χαρά του Κυριακάτικου απογεύματος, δεν την έπαιρναν μόνο οι άνδρες οπαδοί.
Γιόρταζε όλος ο Ταύρος, κάθε φορά που νικούσε κάποιον μεγάλο ο ΦΩΣΤΗΡΑΣ.
Και οι γυναίκες έβγαιναν μπροστά στις πόρτες και χειροκροτούσαν τον κόσμο που γύριζε από το γήπεδο.
  • Γιατί ΦΩΣΤΗΡΑΣ θα πει, νικάω όταν οι άλλοι πιστεύουν ότι δεν θα τα καταφέρω.
  • ΦΩΣΤΗΡΑΣ θα πει, παλεύω όταν οι άλλοι γονατίζουν.
  • ΦΩΣΤΗΡΑΣ θα πει, αντέχω όταν ο πόνος δεν αντέχεται.
  • ΦΩΣΤΗΡΑΣ θα πει, παλληκαριά.
Γι αυτό ο ΦΩΣΤΗΡΑΣ, ξέρει να χειροκροτά την καλύτερη ομάδα, να χειροκροτεί τον καλό διαιτητή, αλλά και να διαμαρτύρεται όταν βλέπει άδικες αποφάσεις.

  • Τον ΦΩΣΤΗΡΑ δεν μπορείς να τον αδικήσεις, χωρίς συνέπειες.
  • ΦΩΣΤΗΡΑΣ όμως, δεν θα πει εκδίκηση.
  • ΦΩΣΤΗΡΑΣ θα πει αγώνας

(Το κείμενο είναι παλιό και ''αλιεύθηκε'' από το διαδίκτυο)
3333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333
***********************
*************
***
*
Του χρήστου Σωτηρακόπουλου!

Τη λέξη «Φωστήρας» στο ποδόσφαιρο την ανακάλυψα, πιθανολογώ, όπως όλα τα παιδιά που μεγάλωσαν τη δεκαετία του '70: από τα χαρτάκια! Ο Δεϊμέζης, που ήταν ο σταρ της ομάδας, υπήρχε στα χέρια κάθε πιτσιρικά που… σεβόταν τη διαδικασία των ανταλλαγών. Αλλά ο Ρέλλης και ο Καπίρης; Δυσεύρετοι! Όσο για τον Αβαγιανέλη,εκεί να δεις. Πέντε χαρτάκια δεν σου αρκούσαν για να τον αποκτήσεις! 

Την πρώτη εντύπωση μου την έκανε μια νίκη του στη Ριζούπολη επί του πανίσχυρου Απόλλωνα Αθηνών. Ο σπίκερ του ραδιοφώνου έλεγε και ξανάλεγε για το εκπληκτικό γκολ του Δεϊμέζη, αλλά δεν το είδε κανείς ποτέ. Σε μια εποχή που η τηλεόραση ήταν σπάνιο είδος, οι κάμερες πήγαιναν μόνο στα ματς των μεγάλων! 

Ακριβή ημερομηνία δεν θυμάμαι, αλλά ήταν χειμώνας του 1972 όταν αυτά τα ονόματα, τα οποία άκουγα από το ραδιόφωνο και έμπαιναν από τα λιγοστά στιγμιότυπα της «Αθλητικής Κυριακής» στο σπίτι, έλαβαν σάρκα και οστά μπροστά στα μάτια μου. Με αντίπαλο τον Εθνικό στο Στάδιο Καραϊσκάκη, με τον κόσμο από νωρίς εκεί, στις εξέδρες, ένα απομεσήμερο Κυριακής. Το παιχνίδι, συγκλονιστικό, με τον Φωστήρα να προηγείται 3-1 και να χάνει 4-3. 
Λίγες εβδομάδες μετά, στην τηλεόραση, συνειδητοποίησα και γιατί τον έλεγαν «φονέα των γιγάντων». Η νίκη επί του Ολυμπιακού (με Υβ, Αργυρούδη, Δεληκάρη και Γιούτσο) στον Ταύρο με 3-1 ήταν αποτέλεσμα μιας μεγάλης προσπάθειας με τη σφραγίδα του Ρεμούνδου και πιθανότατα το καλύτερο ματς στην καριέρα τουΣινανίδη. Στα χρόνια που ακολούθησαν πήγα στο γήπεδο μερικές φορές ακόμα προς τον Ταύρο. Είδα την Παναχαϊκή του Δαβουρλή και του Ρήγα να σκύβει το κεφάλι. Είδα το καμάρι το Ταύρου να νικά τον Πανιώνιο του Δέδε, του Μαύρου, του Χάιτα και του Σκρέκη. Την ΑΕΚ, με Παπαϊωάνου, Νικολάου, Τόσκα, να χάνει πιο εύκολα από ό,τι δείχνει το τελικό 2-1. 

Κυρίως, όμως, απόλαυσα ένα αληθινό ποδοσφαιρικό ρεσιτάλ των παιδιών τουΦωστήρα με τον ΠΑΟΚ του Σάνον, του Κούδα, του Σαράφη και του Τερζανίδη. Ενα εντυπωσιακό και καθαρό 3-1, λίγες μέρες μάλιστα μετά την ιστορική πρόκριση του «Δικεφάλου του Βορρά» με 4-0 επί της γαλλικής Λιόν! 

Ενα αλλο απόγευμα του 1973, στον Ταύρο, ένα απίθανο γκολ από το μαγικό αριστερό πόδι του Χουάν Ραμόν Βερόν γλίτωσε τον ΠΑΟ του Πούσκας από την ήττα. Ημουν εκεί και τον Μάρτη του '74, όταν στα τελειώματα της ομάδας ο Ολυμπιακός του Πετρόπουλου δεν σταματούσε να σκοράρει, για να πετύχει το περίφημο πια 11-0. Η παρέα του Ταύρου το 1974 δεν μπόρεσε να κρατηθεί στη μεγάλη κατηγορία κι από τότε δεν ξαναγύρισε. Τα ονόματα που ανέφερα πιο πάνω, όμως, αλλά και ο Πανόπουλος,ο Κατάνιας, ο Νάτσης, ο Λάζος, ο Αλβέρτος, ο Γεράκης, ο Μπιτούνης μπόρεσαν να κρατηθούν στις μνήμες όλων εμάς που αγαπήσαμε την μπάλα σε εκείνα τα χρόνια με τα ξερά γήπεδα, αλλά και τις γεμάτες εξέδρες! 

Από την ομάδα στην οποία ξεκίνησε ο 16χρονος Κώστας Ελευθεράκης το επιτυχημένο ταξίδι του στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ο αείμνηστος Παναγιώτης Βεντούρης έκανε τα πρώτα βήματά του, για να γίνει μετά αναντικατάστατο στέλεχος της ΑΕΚ του Στάνκοβιτς, πέρασαν κι άλλα ταλέντα τη δεκαετία του '70 και του '80. ΟΦωστήρας με την κατάκτηση του Κυπέλλου της Αθήνας ξανάρθε στο προσκήνιο, αλλά, ειλικρινά, για μένα είναι σαν να μην έφυγε ποτέ! 

ΠΗΓΗ: (Sportday / Χρήστος Σωτηρακόπουλος)

********************************************************************************
**********************************************************
********************************
Ο ΦΩΣΤΗΡΑΣ καλείτε να υπερασπιστεί τον τίτλο του ΦΟΝΈΑ ΤΩΝ ΓΙΓΆΝΤΩΝ που άξια κατέχει από το 1946.

Ποιος είναι ο ΦΩΣΤΗΡΑΣ;

  • Ο ΦΩΣΤΗΡΑΣ είναι η ομάδα που ιδρύθηκε στην καταχνιά της προσφυγιάς!
  • Ο ΦΩΣΤΗΡΑΣ είναι αυτός που σήκωσε ανάστημα σε όσους τον θεώρησαν κοντό!
  • Ο ΦΩΣΤΗΡΑΣ είναι αυτός που δεν φοβήθηκε τον Ολυμπιακό όταν πήγαινε για πρωτάθλημα ή τον Παναθηναικό του Γουέμπλευ!
  • Ο ΦΩΣΤΗΡΑΣ είναι αυτός που πέρναγε αλώβητος από την Θεσσαλονίκη! 
  • Ο ΦΩΣΤΗΡΑΣ είναι αυτός που ''ανάγκασε'' τον Κούδα, Σαράφη, Γκουερίνο, Φορτούλα κ.λ.π να υποκλυθούν στην ομάδα μας, μέσα στην Τούμπα!!!


Αλλά και στην νεότερη ιστορία...
  • Ο ΦΩΣΤΗΡΑΣ ήταν αυτός που ''πέταξε έξω'' από το Κύπελλο Ελλάδας (2001-2002) τον μεγάλο Ηρακλή Θεσσαλονίκης της Α' Εθνικής, ενώ αυτός ήταν στην Γ'.
  • Ο ΦΩΣΤΗΡΑΣ ήταν αυτός που το 2012 πέταξε ξανά έξω ομάδα Α' Εθνικής (Πανιώνιος) και ας τους χώριζαν δυο κατηγορίες!
  • Ο ΦΩΣΤΗΡΑΣ είναι αυτός που σκόρπισε πανικό σε όλους τους ''μεγάλους'' στο Κύπελλο Ελλάδας, αφού έφτασε πανάξια έξι (6) φορές στα προημιτελικά και μία στα ημιτελικά του θεσμού!
  • Γι αυτό ο ΦΩΣΤΗΡΑΣ απέκτησε ''ρίζες'' στο Ελληνικό ποδόσφαιρο!
  • Γι αυτό ο ΦΩΣΤΗΡΑΣ απέκτησε θαυμαστές σε όλο τον πλανήτη!
  • Γι αυτό ο ΦΩΣΤΗΡΑΣ δεν έχασε τον κόσμο του, ακόμα και όταν έφτασε σε πολύ μικρότερες κατηγορίες!
  • Γι αυτό ο ΦΩΣΤΗΡΑΣ δεν έπαιξε πουθενά μόνος του. Είχε πάντα μαζί του τους οπαδούς του.
  • Ο οπαδός του ΦΩΣΤΗΡΑ έχει άλλη δυναμική!
  • Ο οπαδός του ΦΩΣΤΗΡΑ, δεν αποτελεί τον δωδέκατο παίχτη της ομάδας, αλλά την ίδια την ομάδα!
  • Ο οπαδός του ΦΩΣΤΗΡΑ, ταυτίζεται απόλυτα με τον ποδοσφαιριστή και ο ποδοσφαιριστής με την εξέδρα!
  • Ο οπαδός του ΦΩΣΤΗΡΑ, δεν βολεύεται με το λιγότερο, αλλά με το απόλυτο!
  • Ο οπαδός του ΦΩΣΤΗΡΑ, δεν συμβιβάζεται με την Β' Εθνική, αλλά στοχεύει στην Α'.
  • Ο οπαδός του ΦΩΣΤΗΡΑ, έχει απαιτήσεις!
  • Ο οπαδός του ΦΩΣΤΗΡΑ έχει απαίτηση να ονειρεύεται.... Και τα όνειρα του ξεπερνουν τα σύνορα της Ελλάδας!

Γι αυτό είμαι υπερήφανος που είμαι ΦΩΣΤΗΡΑΣ!

fostiras-1926.blogspot.gr

333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333
******************
***********
***
ΠΑΡΑΓΚΕΣ = ΦΩΣΤΗΡΑΣ 
Ήρθαμε εδώ σε αυτόν τον φιλόξενο τόπο που αργότερα ονομάστηκε Ταύρος . Μας πήραν και μας έβαλαν στις παράγκες .Στα Γερμανικά .
Έκαναν όμως ένα λάθος . Μας έβαλαν πολύ κοντά . Τόσο κοντά που οι ώμοι μας ακουμπούσαν ο ένας τον άλλον . Τόσο κοντά που όταν αποφασίσαμε να σηκώσουμε τα χέρια μας ακούμπησαν στον ώμο του διπλανού . Έτσι βρεθήκαμε με τα χέρια απλωμένα να ακουμπάμε στους ώμους των διπλανών .Τόσο φυσικά αρχίσαμε να χορεύουμε Χασάπικο.
Ένα χασάπικο βαρύ πονεμένο και παραπονεμένο . Ένα χασάπικο που εξέφραζε τον πόνο ,αυτόν που κουβαλούσαμε από τις αλησμόνητες πατρίδες. Βαρύ το χασάπικο συρτό σεκλέτικο , αργό γεμάτο πόνο . Μα όσο πέρναγαν τα χρόνια και τα πράγματα γίνονταν καλύτερα ο ρυθμός άλλαζε μέχρι που έγινε ένα όλο και πιο γρήγορο Χασαποσέρβικο .
Κάναμε και ένα σωματείο ,τον Φωστήρα να εκφράσουμε αυτή την ιδιαιτερότητα μας στον αθλητικό χώρο . Οι ποιο δυνατοί άρχισαν να ξεκόβουν από τον κύκλο και να χορεύουν μόνοι τους στο κέντρο, πάντα με τα χέρια ανοιχτα . Κάποιους από αυτούς τους κάναμε Δήμαρχους , κάποιους άλλους πρόεδρους στο Φωστήρα .
Ένας ένας με την σειρά του έμπαινε στο κέντρο του κύκλου .Κάποιοι ( οι ποιο δυνατοί ) κούνησαν τα απλωμένα τους χέρια και πέταξαν . Έφυγαν μακριά . Ο κύκλος όμως δεν έλεγε να λιγοστέψει . Όλο και περισσότεροι έμπαιναν στον χορό .Κάποιοι από τις γύρω περιοχές και κάποιοι άλλοι που ήρθαν να παίξουν στον Φωστήρα . Το μικρόβιο τους κολαγε και δεν έλεγε να φύγει αν δεν έμπαιναν και αυτοί στον χορό . Και ο χορός δεν έλεγε να σταματήσει
Πέρασαν τα χρόνια . Ο Ταύρος έγινε το δεύτερο συνθετικό του δήμου << Μοσχάτου Ταύρου >> . Πολλοί έφυγαν . Πολλά ξεχάστηκαν . Μα έμεινε ακόμη κάτι να μας θυμίζει εκείνες τις μέρες . Ο ΦΩΣΤΗΡΑΣ.
Για αυτό ο Φωστήρας δεν είναι για εμάς ομάδα . Δεν είναι ένα ακόμη σωματείο ανάμεσα σε τόσα άλλα .
Είναι και θα είναι για εμάς η ενσάρκωση της ελπίδας . Της νίκης του αδύναμου απέναντι στον ισχυρό . Ο πειρατής εκείνος που ανατρέπει με τα ρεσάλτα του τις πιθανότητες .
Για αυτό όσοι βρέθηκαν έστω και για μια στιγμή σε εκείνον τον χορό δεν μπορούν να τον ξεχάσουν . Για αυτό όπου και να βρίσκονται θα είναι πάντα έτοιμοι να κάνουν την τελική μεγάλη φιγούρα .
Αυτήν που για άλλη μια φορά θα κάνει τον ΦΩΣΤΗΡΑ τον ΦΟΝΕΑ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ
*********
***
*
ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΛΑΜΠΙΔΗΣ Αρκετοι γνωριζουν το επισημο ονομα του Δημοτικου Γυμναστηριου Ταυρου που για πανω απο 60 χρονια εχει φιλοξενησει χιλιαδες αγωνες ποδοσφαιρου ολων των κατηγοριων αλλα λιγοι ξερουν οτι το οφειλει σε εναν τεραστιο ποδοσφαιριστη που εκανε τον Φωστηρα ''Φονεα των γιγαντων''.
Ας γυρισουμε στα τελη της δεκαετιας του 30 οπου στα Νεα Σφαγεια υπαρχει σαν επιισημο σωματειο ο Φωστηρας στην χαμηλοτερη κατηγορια και πολλα ανεξαρτητα σωματεια που καθε Κυριακη παιζουν μπαλα και μαζευουν μεγαλο αριθμο θεατων.
Σε μια απο αυτες τις ομαδες το αστερι ειναι ο 20χρονος Σπυρος Γιαλαμπιδης που παιζει μεγαλη μπαλα και συναγωνιζεται σε δημοφιλια τον επισης ικανοτατο [και μελλοντικο διεθνη με τον Παναθηναικο] Βαγγελη Νικολοπουλο που ειναι ''επισημος'' ποδοσφαιριστης του Φωστηρα.
Βρισκομαστε στο 1938 και ενα λαγωνικο της ΑΕΚ ανακαλυπτει τον Σπυρο και τον πειθει να υπογραψει δελτιο στον δικεφαλο που εκτος απο ενα κυπελλο Ελλαδος το 1932 δεν εχει καταφερει να κερδισει καποιον αλλο τιτλο.
Τα επομενα δυο χρονια η ΑΕΚ παιρνει το πρωταθλημα με Τζανεττη Μαροπουλο Μαγειρα Βασιλειου Ριμπα Δελαβινια και αλλα μεγαλα ονοματα που την κατεστησαν πρωτη δυναμη στο Ελληνικο ποδοσφαιρο αλλα δυστυχως ο πολεμος ανεκοψε την λαμπρη της πορεια.
Το 1938-39 ο Γιαλαμπιδης ειναι αναμεσα στα ονοματα που δηλωνει η ΑΕΚ για το πρωταθλημα αλλα η νικηφορα πορεια της ομαδας δεν του αφηνει περιθωρια για συμμετοχη στην πρωτη ομαδα και παιζει σε φιλικα ματς με τους αναπληρωματικους.
Αφου περναει ο καιρος και δεν χρησιμοποιειται γνωριζοντας την αξια του διακοπτει την παρουσια του στην ομαδα καταγγελοντας μαλιστα την αδικια στον αθλητικο τυπο της εποχης.
Η ΑΕΚ παει τραινο και κανεις δεν δινει σημασια στον Γιαλαμπιδη που επιστρεφει στα ανεξαρτητα και ξεχνιεται αφου περιπτωση μεταγραφης δεν υπηρχε απαξ και υπεγραφες δελτιο εμενες ισοβια στην ομαδα.
Ερχεται ο πολεμος και η σκληρη περιοδος της κατοχης επηρεαζει το ποδοσφαιρο που τα πρωτα χρονια περιοριζεται σε λιγες φιλικες συναντησεις.Στην ΑΕΚ θυμουνται τον Σπυρο και συμμετεχει σε καποια παιχνιδια ωσπου παιρνει την αποφαση οπως δεκαδες αλλοι ποδοσφαιριστες τα δυσκολα αυτα χρονια και αλλαζει ομαδα. 
Και που αλλου θα πηγαινε απο την γειτονια του και τον Φωστηρα του οποιου φοραει για πρωη φορα την φανελα και μαζι του θα φτασει στην δοξα.
Απο το 1943 πυκνωνουν οι ποδοσφαιρικες συναντησεις και δημιουργουνται υποτυπωδη πρωταθληματα στα οποια μετεχει ο Φωστηρας και ο Γιαλαμπιδης δημιουργει ακτυπητο διδυμο με τον Αντωνη Μανταλοπουλο.
Συνεργαζονται με κλειστα ματια και βομβαρδιζουν τους αντιπαλους τους και μαζι με αλλους αξιολογους παικτες κανουν τον Φωστηρα υπολογισιμη δυναμη.
Ως το 1945 υπαρχουν.μονο φιλικοι αγωνες και ενοψει της αρχης των πρωταθληματων ο Φωστηρας και αλλες ομαδες που στην διαρκεια της κατοχης δυναμωσαν τοποθετουνται στην πρωτη κατηγορια ενω οι μετακινησεις που εγιναν αναγνωριζονται και ο Γιαλαμπιδης 27 χρονων πια μπορει να αγωνιστει σε επισημο παιχνιδι για πρωτη φορα.
Τον Οκτωβριο του 45 ο Φωστηρας νικαει 2-1 τον Πανιωνιο ο Γιαλαμπιδης σκοραρει και αρχιζει την πορεια που θα τον οδηγησει ψηλα στο ποδοσφαιρικο στερεωμα.
Αυτο το πρωταθλημα διαρκει 6 αγωνιστικες και δεν τελειωνει ποτε αφου ο ΠΑΟ και οι δορυφοροι του δεν μετεχουν και ορισμενοι το μετρανε σαν ημιτελες πρωταθλημα ΕΠΣΑ του 1944-45,
Τον Δεκεμβριο ξεκιναει με 12 ομαδες η περιοδος 1945-46 και ο Φωστηρας τερματιζει 4ος με τον Γιαλαμπιδη πρωτο σκορερ με 8 γκολ σε 12 συμμετοχες και αδιαμφισβητητο ηγετη του.
Ως το 1953 παιζει αλλα 80 παιχνιδια πρωταθληματος και βαζει 48 γκολ οδηγωντας τον Φωστηρα να γινει ο ''φονεας των γιγαντων'' κερδιζοντας ταυτοχρονα τον σεβασμο των αντιπαλων του με την μεγαλη ποδοσφαιρικη του αξια.
Αυτα τα χρονια ο Φωστηρας υπο την ηγεσια του καταφερε πολλα και ο ιδιος καταξιωθηκε στα ματια των φιλαθλων.
Σε μια εποχη που το ξυλο πηγαινε συννεφο ηταν υποδειγμα συμπεριφορας στους αγωνιστικους χωρους.
Μονιμος μεταγραφικος στοχος των μεγαλων ομαδων.και μελος της Μικτης Αθηνων επαιξε πολλες φορες σε διεθνεις φιλικους αγωνες με τις μεγαλες ομαδες που τον προσκαλουσαν να τις ενισχυσει και το εκανε παντα με επιτυχια.
Μονο οι εκλεκτορες της Εθνικης τον αγνοησαν προτιμωντας να χρισουν διεθνη εναν αλλον Φωστηριωτη με μετρια τελικα καριερα τον Τσισκακη παρα τις πιεσεις του Τυπου και των φιλαθλων ολων των αποχρωσεων.
Λενε οτι μερος του Αεκτζηδικου κατεστημενου δεν του συγχωρεσε την αποχωρηση απο την ομαδα και σαμποταριζε την κληση του στην Εθνικη.
Το 1952 αναλαμβανει παικτης-προπονητης στον Φωστηρα και ως το τελος της περιοδου 1953-54 παιζει λιγοτερο αλλα παντα με επιτυχια εμψυχωνοντας τους νεαρους συμπαικτες του. 
Κρεμαει τα παπουτσια του και σαν προπονητης πια την περιοδο 1954-55 βλεπει την ομαδα να μην παει καλα και να κινδυνευει να εμπλακει σε διαβαθμιση αφου βρισκεται στον πατο της βαθμολογιας με τον Εσπερο.
Την 11η αγωνιστικη η ομαδα παιζει με τον Εσπερο σε αγωνα ζωης και θανατου ο Γιαλαμπιδης καλει τους παικτες του στα αποδυτηρια που τον βλεπουν να εχει φορεσει την κιτρινομαυρη φανελα και να τους δηλωνει οτι θα παιξει και αυτος στο κρισιμο παιχνιδι.
Δινει τις γενικες εντολες και τους αφηνει για το τελος το τι θα κανει αυτος στο παιχνιδι,
Απροπονητος και 37 χρονων δεν θα μπορει βεβαια να ακολουθησει τον ρυθμο του παιχνιδιου θελει ενα μονο πραγμα να του δωσουν την μπαλα μονο οταν την ζητησει αυτος
Η ομαδα βγαινει στο γηπεδο ο κοσμος τον βλεπει και ξεσπα σε πανηγυρισμους αλλα κανεις δεν μπορει να προβλεψει αυτο που που θα γινει την επομενη μιαμιση ωρα.
Ο αγωνας ξεκιναει και ο Φωστηρας παιζει ουσιαστικα με 10 ο Γιαλαμπιδης βρισκεται στην επιθεση και δεν τροφοδοτειται ενω και οι Καλιθεατες δεν δινουν σημασια,
Καποια στιγμη φτανει η ωρα ο Σπυρος κανει νοημα του δινουν την μπαλα σουτ 1-0.
Οι του Εσπερου παγωνουν ενω οι Φωστηριωτες πετανε στο γηπεδο.
Δευτερο νοημα δευτερη επαφη με την μπαλα 2ο γκολ αποθεωση.
Βαζει και ο Εσπερος γκολ και ο Γιαλαμπιδης πλεον ειναι μαρκαρισμενος αλλα η μηχανη εχει παρει μπροστα και αλλη ευκαιρια για τον Φωστηρα παλι ο μπαρμπα-Σπυρος ειναι εκει και κανει χατ-τρικ με το γηπεδο να σειεται θριαμβος.
Τελειωσε εκει οχι ο Γιαλαμπιδης βαζει και τεταρτο γκολ κανοντας τον τερματοφυλακα του Εσπερου Μιχαλολιακο και τους συμπαικτες του [αναμεσα τους και ο νεαρος τοτε Στελιος Ψυχος] να μην πιστευουν στα ματια τους,
Αυτο που εγινε εκεινο το απογευμα πηρε μεγαλη εκταση στον Τυπο της εποχης και ηταν η επιβεβαιωση της αξιας του μεγαλου Σπυρου Γιαλαμπιδη αφου για εβδομαδες ηταν θεμα συζητησης σε ολο τον φιλαθλο κοσμο.
Ο Φωστηρας μενει στην κατηγορια ο αρχηγος του εμφανιζεται αλλες τρεις φορες στην ομαδα και φοραει την κιτρινομαυρη φανελα για τελευταια φορα σε εναν αγωνα καταταξης με το Αιγαλεω το καλοκαιρι του 1955.
Για πολλα χρονια μετα ο Γιαλαμπιδης ηταν στο τιμονι του Φωστηρα μεχρι που επαθε καρδιακη προσβολη στην διαρκεια επεισοδιου σε εναν αγωνα και αποσυρθηκε αλλα παντα ηταν κοντα στην ομαδα που μετα τον θανατο του εδωσε σαν ελαχιστο φορο τιμης το ονομα του στο γηπεδο του Ταυρου.
Ο Γιωργος Δειμεζης αργοτερα ισως ξεπερασε σε φημη τον Σπυρο Γιαλαμπιδη αλλα αυτος ηταν ο πρωτος που δικαιουται τον τιτλο του ''Φονεα των γιγαντων''