Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

ΝΑ ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΛΑΜΠΙΔΗΣ!



ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΛΑΜΠΙΔΗΣ Αρκετοι γνωριζουν το επισημο ονομα του Δημοτικου Γυμναστηριου Ταυρου που για πανω απο 60 χρονια εχει φιλοξενησει χιλιαδες αγωνες ποδοσφαιρου ολων των κατηγοριων αλλα λιγοι ξερουν οτι το οφειλει σε εναν τεραστιο ποδοσφαιριστη που εκανε τον Φωστηρα ''Φονεα των γιγαντων''.
Ας γυρισουμε στα τελη της δεκαετιας του 30 οπου στα Νεα Σφαγεια υπαρχει σαν επιισημο σωματειο ο Φωστηρας στην χαμηλοτερη κατηγορια και πολλα ανεξαρτητα σωματεια που καθε Κυριακη παιζουν μπαλα και μαζευουν μεγαλο αριθμο θεατων.
Σε μια απο αυτες τις ομαδες το αστερι ειναι ο 20χρονος Σπυρος Γιαλαμπιδης που παιζει μεγαλη μπαλα και συναγωνιζεται σε δημοφιλια τον επισης ικανοτατο [και μελλοντικο διεθνη με τον Παναθηναικο] Βαγγελη Νικολοπουλο που ειναι ''επισημος'' ποδοσφαιριστης του Φωστηρα.
Βρισκομαστε στο 1938 και ενα λαγωνικο της ΑΕΚ ανακαλυπτει τον Σπυρο και τον πειθει να υπογραψει δελτιο στον δικεφαλο που εκτος απο ενα κυπελλο Ελλαδος το 1932 δεν εχει καταφερει να κερδισει καποιον αλλο τιτλο.
Τα επομενα δυο χρονια η ΑΕΚ παιρνει το πρωταθλημα με Τζανεττη Μαροπουλο Μαγειρα Βασιλειου Ριμπα Δελαβινια και αλλα μεγαλα ονοματα που την κατεστησαν πρωτη δυναμη στο Ελληνικο ποδοσφαιρο αλλα δυστυχως ο πολεμος ανεκοψε την λαμπρη της πορεια.
Το 1938-39 ο Γιαλαμπιδης ειναι αναμεσα στα ονοματα που δηλωνει η ΑΕΚ για το πρωταθλημα αλλα η νικηφορα πορεια της ομαδας δεν του αφηνει περιθωρια για συμμετοχη στην πρωτη ομαδα και παιζει σε φιλικα ματς με τους αναπληρωματικους.
Αφου περναει ο καιρος και δεν χρησιμοποιειται γνωριζοντας την αξια του διακοπτει την παρουσια του στην ομαδα καταγγελοντας μαλιστα την αδικια στον αθλητικο τυπο της εποχης.
Η ΑΕΚ παει τραινο και κανεις δεν δινει σημασια στον Γιαλαμπιδη που επιστρεφει στα ανεξαρτητα και ξεχνιεται αφου περιπτωση μεταγραφης δεν υπηρχε απαξ και υπεγραφες δελτιο εμενες ισοβια στην ομαδα.
Ερχεται ο πολεμος και η σκληρη περιοδος της κατοχης επηρεαζει το ποδοσφαιρο που τα πρωτα χρονια περιοριζεται σε λιγες φιλικες συναντησεις.Στην ΑΕΚ θυμουνται τονΣπυρο και συμμετεχει σε καποια παιχνιδια ωσπου παιρνει την αποφαση οπως δεκαδες αλλοι ποδοσφαιριστες τα δυσκολα αυτα χρονια και αλλαζει ομαδα. 
Και που αλλου θα πηγαινε απο την γειτονια του και τον Φωστηρα του οποιου φοραει για πρωη φορα την φανελα και μαζι του θα φτασει στην δοξα.
Απο το 1943 πυκνωνουν οι ποδοσφαιρικες συναντησεις και δημιουργουνται υποτυπωδη πρωταθληματα στα οποια μετεχει ο Φωστηρας και ο Γιαλαμπιδηςδημιουργει ακτυπητο διδυμο με τον Αντωνη Μανταλοπουλο.
Συνεργαζονται με κλειστα ματια και βομβαρδιζουν τους αντιπαλους τους και μαζι με αλλους αξιολογους παικτες κανουν τον Φωστηρα υπολογισιμη δυναμη.
Ως το 1945 υπαρχουν.μονο φιλικοι αγωνες και ενοψει της αρχης των πρωταθληματων ο Φωστηρας και αλλες ομαδες που στην διαρκεια της κατοχης δυναμωσαν τοποθετουνται στην πρωτη κατηγορια ενω οι μετακινησεις που εγιναν αναγνωριζονται και ο Γιαλαμπιδης 27 χρονων πια μπορει να αγωνιστει σε επισημο παιχνιδι για πρωτη φορα.
Τον Οκτωβριο του 45 ο Φωστηρας νικαει 2-1 τον Πανιωνιο ο Γιαλαμπιδης σκοραρει και αρχιζει την πορεια που θα τον οδηγησει ψηλα στο ποδοσφαιρικο στερεωμα.
Αυτο το πρωταθλημα διαρκει 6 αγωνιστικες και δεν τελειωνει ποτε αφου ο ΠΑΟ και οι δορυφοροι του δεν μετεχουν και ορισμενοι το μετρανε σαν ημιτελες πρωταθλημα ΕΠΣΑ του 1944-45,
Τον Δεκεμβριο ξεκιναει με 12 ομαδες η περιοδος 1945-46 και ο Φωστηρας τερματιζει 4ος με τον Γιαλαμπιδη πρωτο σκορερ με 8 γκολ σε 12 συμμετοχες και αδιαμφισβητητο ηγετη του.
Ως το 1953 παιζει αλλα 80 παιχνιδια πρωταθληματος και βαζει 48 γκολ οδηγωντας τον Φωστηρα να γινει ο ''φονεας των γιγαντων'' κερδιζοντας ταυτοχρονα τον σεβασμο των αντιπαλων του με την μεγαλη ποδοσφαιρικη του αξια.
Αυτα τα χρονια ο Φωστηρας υπο την ηγεσια του καταφερε πολλα και ο ιδιος καταξιωθηκε στα ματια των φιλαθλων.
Σε μια εποχη που το ξυλο πηγαινε συννεφο ηταν υποδειγμα συμπεριφορας στους αγωνιστικους χωρους.
Μονιμος μεταγραφικος στοχος των μεγαλων ομαδων.και μελος της Μικτης Αθηνων επαιξε πολλες φορες σε διεθνεις φιλικους αγωνες με τις μεγαλες ομαδες που τον προσκαλουσαν να τις ενισχυσει και το εκανε παντα με επιτυχια.
Μονο οι εκλεκτορες της Εθνικης τον αγνοησαν προτιμωντας να χρισουν διεθνη εναν αλλον Φωστηριωτη με μετρια τελικα καριερα τον Τσισκακη παρα τις πιεσεις του Τυπου και των φιλαθλων ολων των αποχρωσεων.
Λενε οτι μερος του Αεκτζηδικου κατεστημενου δεν του συγχωρεσε την αποχωρηση απο την ομαδα και σαμποταριζε την κληση του στην Εθνικη.
Το 1952 αναλαμβανει παικτης-προπονητης στον Φωστηρα και ως το τελος της περιοδου 1953-54 παιζει λιγοτερο αλλα παντα με επιτυχια εμψυχωνοντας τους νεαρους συμπαικτες του. 
Κρεμαει τα παπουτσια του και σαν προπονητης πια την περιοδο 1954-55 βλεπει την ομαδα να μην παει καλα και να κινδυνευει να εμπλακει σε διαβαθμιση αφου βρισκεται στον πατο της βαθμολογιας με τον Εσπερο.
Την 11η αγωνιστικη η ομαδα παιζει με τον Εσπερο σε αγωνα ζωης και θανατου ο Γιαλαμπιδης καλει τους παικτες του στα αποδυτηρια που τον βλεπουν να εχει φορεσει την κιτρινομαυρη φανελα και να τους δηλωνει οτι θα παιξει και αυτος στο κρισιμο παιχνιδι.
Δινει τις γενικες εντολες και τους αφηνει για το τελος το τι θα κανει αυτος στο παιχνιδι,
Απροπονητος και 37 χρονων δεν θα μπορει βεβαια να ακολουθησει τον ρυθμο του παιχνιδιου θελει ενα μονο πραγμα να του δωσουν την μπαλα μονο οταν την ζητησει αυτος
Η ομαδα βγαινει στο γηπεδο ο κοσμος τον βλεπει και ξεσπα σε πανηγυρισμους αλλα κανεις δεν μπορει να προβλεψει αυτο που που θα γινει την επομενη μιαμιση ωρα.
Ο αγωνας ξεκιναει και ο Φωστηρας παιζει ουσιαστικα με 10 ο Γιαλαμπιδης βρισκεται στην επιθεση και δεν τροφοδοτειται ενω και οι Καλιθεατες δεν δινουν σημασια,
Καποια στιγμη φτανει η ωρα ο Σπυρος κανει νοημα του δινουν την μπαλα σουτ 1-0.
Οι του Εσπερου παγωνουν ενω οι Φωστηριωτες πετανε στο γηπεδο.
Δευτερο νοημα δευτερη επαφη με την μπαλα 2ο γκολ αποθεωση.
Βαζει και ο Εσπερος γκολ και ο Γιαλαμπιδης πλεον ειναι μαρκαρισμενος αλλα η μηχανη εχει παρει μπροστα και αλλη ευκαιρια για τον Φωστηρα παλι ο μπαρμπα-Σπυρος ειναι εκει και κανει χατ-τρικ με το γηπεδο να σειεται θριαμβος.
Τελειωσε εκει οχι ο Γιαλαμπιδης βαζει και τεταρτο γκολ κανοντας τον τερματοφυλακα του Εσπερου Μιχαλολιακο και τους συμπαικτες του [αναμεσα τους και ο νεαρος τοτε Στελιος Ψυχος] να μην πιστευουν στα ματια τους,
Αυτο που εγινε εκεινο το απογευμα πηρε μεγαλη εκταση στον Τυπο της εποχης και ηταν η επιβεβαιωση της αξιας του μεγαλου Σπυρου Γιαλαμπιδη αφου για εβδομαδες ηταν θεμα συζητησης σε ολο τον φιλαθλο κοσμο.
Ο Φωστηρας μενει στην κατηγορια ο αρχηγος του εμφανιζεται αλλες τρεις φορες στην ομαδα και φοραει την κιτρινομαυρη φανελα για τελευταια φορα σε εναν αγωνα καταταξης με το Αιγαλεω το καλοκαιρι του 1955.
Για πολλα χρονια μετα ο Γιαλαμπιδης ηταν στο τιμονι του Φωστηρα μεχρι που επαθε καρδιακη προσβολη στην διαρκεια επεισοδιου σε εναν αγωνα και αποσυρθηκε αλλα παντα ηταν κοντα στην ομαδα που μετα τον θανατο του εδωσε σαν ελαχιστο φορο τιμης το ονομα του στο γηπεδο του Ταυρου.
Ο Γιωργος Δειμεζης αργοτερα ισως ξεπερασε σε φημη τον Σπυρο Γιαλαμπιδη αλλα αυτος ηταν ο πρωτος που δικαιουται τον τιτλο του ''Φονεα των γιγαντων''